Lattialankkujen ostajan opas
Kiitos, että olet kiinnostunut kotimaisesta puutuotteesta! Suomessa lähellä kasvaneesta puusta tehty lattialankku on pitkäikäinen ja ympäristöystävällinen valinta, joka kestää monen sukupolven käytössä.
Puulattian suunnittelu
Kun suunnittelet lankkulattiaa, ota meihin yhteyttä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, niin kartoitetaan yhdessä teille sopivaa ratkaisua ja sujuvaa aikataulua. Lattialankkujen valmistus on pitkä prosessi, ja toimitusaikamme ovat välillä pitkiä joidenkin tuotteiden kohdalla. Ottaessasi yhteyttä sähköpostilla jätä myös puhelinnumerosi, sillä kokemuksemme mukaan moni asia selkiytyy puhelinkeskustelun avulla parhaiten. Tervetuloa tutustumaan lattialankkuihin ja tuotantoomme paikan päälle Humppilaan! Sovitaan aika etukäteen, puh. 0400530735.
Autamme lattialankkujen menekin laskemisessa. Menekin laskemista varten tarvitsemme pohjapiirroksen tiloista, joihin lankkulattiaa suunnitellaan. Pohjapiirrokseen on hyvä merkitä tilojen mitat ja lattialankkujen asennussuunta vaikka pitkällä nuolella. Kauniissa lankkulattiassa ihanteellinen lankkujen suunta on ikkunasta lankeavan valon suunta. Mutta usein jo olemassa olevat rakenteet vaikuttavat siihen, miten ja mihin suuntaan lattialankut voidaan asentaa.
Lattialankkujen asennus
Meillä lattialankut on kuivattu 8 % kuivuuteen, ja niitä säilytetään lämpimässä ja kuivassa tilassa. Ennen lattialankkujen toimitusta ja asennusta rakennuksen on oltava lämmin ja kuiva; ovet ja ikkunat asennettuna ja lämmöt päällä. Poikkeuksen muodostavat rakennukset, joita ei lämmitetä ympärivuotisesti, esimerkiksi mökit ja saunat. Tästä on tärkeä mainita tilauksen yhteydessä, sillä näihin kohteisiin varaamme eri kosteuteen kuivattua puutavaraa.
Puulattian alustan on oltava suora ja tukeva. Tämä on perusedellytys hyvälle puulattialle. 33 mm paksulle lattialankulle suositeltava koolausväli on 40-80 cm. Ohuempi lattialauta tarvitsee tiheämmän koolauksen tai esimerkiksi umpinaisen vanerin.
Koolauksen ja lattialankkujen väliin suosittelemme ilmansulkupaperia (ei höyrynsulku). Suosittelemme lattialankkujen kiinnittämistä ruuveilla pontista. Siten lankut on mahdollista irrottaa ehjänä ja uudelleenasentaa, jos joskus tulee tarvetta.
Remonttikohteessa, kun vanha lattia avataan, kannattaa samalla tarkistaa lattiarakenteiden kunto, tehdä tarvittavat korjaukset ja tarvittaessa vaihtaa eristeet.
Lattialankkujen kuljetus
Autamme kuljetuksen järjestämisessä. Tuulipuun kuljetuspalvelu toimii 200 km säteellä Humppilasta. Kaukokiito kuljetussopimuksellamme kuljettaa koko Suomeen.
Jos tulet itse noutamaan lankkuja, autamme etukäteen arvioimaan kuorman painoa ja tarvittavaa kuljetuskalustoa. Jos peräkärryyn kuuluu kuomu, jätä se pois matkasta, niin lankkunipun lastaus onnistuu helpommin. Muista ottaa mukaan kuormansidontaremmejä.
Lankkulattian pintakäsittely ja hoito
Tuulipuun lattialankut toimitetaan höylättyinä. Asennuksen jälkeen lattian voi hioa ennen pintakäsittelyä. Pintakäsittelyyn on useita vaihtoehtoja: öljyvahaus, maalaus, lakkaus, suopakuuraus, lipeäkäsittely. Maalaus on perinteinen tapa käsitellä puulattia. Jos lattia aiotaan maalata, mainitsethan siitä tilauksen yhteydessä. Öljyvahoja on värittömiä ja sävyllisiä. Niiden levittäminen on aika helppoa, kunhan ei jätä mihinkään paksua kerrosta. Öljyvahatun lattian pinta on kaunis ja miellyttävän tuntuinen. Se saattaa olla liukaskin. Myös lipeöinnin jälkeen pinta on hyvä viimeistellä öljyvahalla.
Pidä lattia puhtaana imuroimalla niin, että suulakkeen harjakset ovat aina esillä. Toki myös lakaisu sopii puulattialle. Pestessä vältä liiallista veden käyttöä, varsinkin veden seisottamista lattialla. Valitse pintakäsittelyyn sopiva pesuaine, ja kuivaa lattia nopeasti ja hyvin. Vältä hiekan kulkeutumista puulattioille esimerkiksi kunnollisten eteismattojen avulla. Kengät on hyvä jättää eteiseen. Huonekalujen jalat kannattaa suojata esimerkiksi huopapaloilla. Toisaalta monen mielestä elämän jäljet saavat näkyä puulattiassa ja patinoituminen voi olla kaunista.
Onnittelut aidon ja alkuperäisen puulattian valinnasta!